Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial - Alin Ciupala


Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial - Alin Ciupala

Pe 6 decembrie 1916, trupele Puterilor Centrale intrau victorioase in Bucuresti, marcand practic esecul campaniei militare romane incepute la 27 august. Capitala fusese parasita de autoritati inca de la sfarsitul lunii noiembrie, valul de refugiati in Moldova fiind intampinat de o populatie locala ingrijorata. 
Cartea lui Alin Ciupala prezinta implicarea Romaniei in desfasurarea Marelui Razboi din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile in sustinerea efortului de razboi al tarii. Sunt trecute in revista actiunile desfasurate de numeroase personalitati feminine ale vremii — cum ar fi Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Stirbei sau Martha Bibescu — ca fondatoare si conducatoare ale unor societati implicate in organizarea spitalelor de campanie si a trenurilor sanitare, infiintarea de gradinite de copii, orfelinate, cantine sau in gasirea unor solutii pentru usurarea vietii prizonierilor romani din lagarele din strainatate si a ranitilor din spitale. 
Un loc aparte ii este rezervat reginei Maria, care inca din perioada neutralitalii Romaniei a initiat pregatirea unei baze de sprijinire a efortului de razboi din punct de vedere medical si logistic, fiind unul dintre cei mai activi sustinatori (prin actiuni publice sau in cadrul familiei regale) ai intrarii tarii in razboi alaturi de puterile Antantei. 
Autorul prezinta si aspecte legate de viata sociala a femeilor din perioada respectiva, aratand cum activitatea desfasurata de ele in timpul Primului Razboi Mondial a determinat modificarea statutului lor in societatea epocii. 

sursa: Libris.ro

Comentarii

  1. Cred că mi-ar plăcea mult să citesc această carte. Despre femei se spune că sunt o categorie favorizată și nu se vorbește prea mult despre eforturile lor, deși au avut și ele foarte mult de suferit de pe urma războiului. Desigur că nimic nu se compară cu participarea efectivă pe front, dar cred că nici ce au făcut ele nu e de neglijat.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare