Casa Buddenbrook - Thomas Mann


Casa Buddenbrook - Thomas Mann

Acest roman semiautobiografic despre esec s-a bucurat de un succees comercial care i-a permis lui Mann sa traiasca fara grija zilei de maine, dedicandu-si toate energia scrisului, fara sa se preocupe de afacerea familiei. 
Pana la un punct, Casa Butidenbrook pregateste scena pentru capodoperele de mai tarziu ale lui Mann, cum ar fi "Muntele vrajit", "Moarte la Venetia" si "Doctor Faustus". 
In fiecare dintre aceste opere, Mann isi dezvaluie obsesia pentru boala si declin fizic, care adesea pot coexista alaturi de un ferment creator si de transfigurarea personala. Si oare nu sunt aceste evocari ale organismului uman, aflat intr-un fel de straniu si abil declin, variante ale deteriorarii familiale pe care o ilustreaza cu atata intensitate in  Casa Buddenbrook? 
In acest roman de debut, nu doar ca avem in fata ochilor decaderea, prezentata in termeni vii, emotionanti, dar si observam,mai clar decat in oricare dintre operele lui Thomas Mann cat de mult face parte din mostenirea personala combinatia de succes si esec. - Great Books Guide

sursa: Libris.ro

Comentarii

Postări populare