„Endal” de Allen şi Sandra Parton - recenzie

„Cel mai bun prieten are, adesea, patru picioare.” – Colette

 O lectură uimitoare şi puternică prin mesajul pe care reuşeşte să îl transmită. O lectură tristă, dar cu multe nuanţe de fericire, inserate printre paragrafe...

 Pentru că nu mai avea nimic interesant pe lista de lectură, am dat un ochi prin biblioteca de la liceu şi astfel am găsit o colecţie de patru romane reunite într-o singură carte. Imediat ce am zărit cartea scrisă în cinstea lui Endal, am simţit că trebuie să citesc şi eu cartea. Am început lectura bucuros şi am devorat cartea în  mai puţin de trei ore, reuşind cu brio să mă prindă în mrejele ei şi să mă ţină până am terminat-o de citit.

  Povestea care a stat în spatele acestei impresionante cărţi este una cât se poate de reală, trăită pe pielea scriitorilor, lucru ce conferă autenticitate şi veridicitate operei.

 La baza romanului stau doi tineri fericiţi care se înţeleg foarte bine. Pentru că se pornise "Războiul din Golf", Allen Parton se înrolează voluntar pentru a apăra ţara sa. În urma acestui crud război, Allen se alege cu o lovitură puternică în zona capului şi se trezeşte pe un pat de spital nedumerit. 

 Cu multă atenţie şi grijă, soţia sa Sandra îi este alături, însă Allen nu-şi aduce aminte de ea şi nici de multe lucruri care s-au petrecut în trecut, suferind de o amnezie puternică din cauza loviturii la cap. De asemenea, Allen este ţintuit într-un căruţ cu rotile, pentru că nu se mai putea deplasa.

 Sandra este o fire puternică şi curajoasă, şi chiar dacă are unele momente în care vrea să renunţe la tot şi toate, reuşeşte să menţină o legătură, distantă, cu Allen. 

 Allen începe să nu-şi mai dorească soţia şi nici copii lui, un băiat şi o fată, încercând să se sinucidă cu un pumn de pastile. Din fericire nu reuşeşte, însă tot este convins că nu are ce căuta lângă familia pe care nu o cunoaşte, atât soţia, cât şi copiii lui fiind doar nişte indivizi ca toţi ceilalţi.

 Din dorinţa de a se apuca de muncă şi de a mai scăpa de discuţiile acide cu soţul său, Sandra se angajază şi specializează în dresarea câinilor care mai apoi îi vor ajuta pe oamenii în căruţ cu rotile.

 Într-o zi, Allen se duce şi el la sediul locului de muncă al soţiei sale şi un căţel pe nume Endal îi sare în braţe şi încearcă să-i intre în graţii. Uşor-uşor între Endal şi Allen se ţese o poveste frumoasă de prietenie adevărată. 

 Zi de zi, Endal îl schimbă în bine pe stăpânul său şi îl face să aprecieze din nou oamenii şi să-şi imagineze cum e să fii în locul lor.

 Sandra şi Allen vor ţese şi ei oare o poveste nouă de dragoste? Endal va fi dat la o parte? Oare va muri Endal de bătrâneţe şi va fi înlocuit? Răspunsurile sunt în carte şi vă invit cu drag să o citiţi.

 Mi-a plăcut mult această lectură şi am apreciat transformare lui Allen, realizată cu ajutorul labradorului Endal.

Dacă un câine îţi sare în poală o face pentru că ţine la tine. - Alfred North Whitehead

Comentarii

Postări populare