Recenzie: Doamna Doubtfire - Anne FineTitlu: Doamna Doubtfire
Autor: Anne Fine
Categorie: Cărţi pentru adolescenţi
Editura: ART

Descriere:


Lydia, Christopher si Natalie sunt obisnuiti cu certurile in familie. Desi parintii au divortat, viata lor nu a devenit mai linistita, iar cei trei frati trebuie sa se imparta intre mama si tata.


Vesnic inversunata si incapatanandu-se sa-i lase pe copii cat mai putin in grija lui Daniel, Miranda hotaraste sa angajeze o bona. Din momentul in care paseste in casa lor, doamna Doubtfire – femeia impunatoare si hotarata – schimba atmosfera in familie, aducand parfum de lavanda si putina relaxare.


Părerea mea:


 "Doamna Doubtfire" este o minunată carte pentru adolescenţi, ce se citeşte cu zâmbetul pe buze.

  
 Acum câteva săptămâni (nu mai ştiu dacă trei sau patru :)) ) am văzut filmul realizat pe baza cărţii acesteia şi mi-a plăcut atât de mult......   De asemenea, mi-a plăcut cum a jucat Mara Wilson în film, unele pasaje au fost amuzante. 

 Mi-am dorit să citesc cartea imediat ce am văzut filmul, chiar dacă nu îmi stă în caracter să văd mai întâi filmul, dar....... nu m-am putut abţine, acesta este crudul adevăr, NU M-AM PUTUT ABŢINE. :P


  Mulţi dintre voi vă întrebaţi de ce am mai citit şi cartea, nu? Ei bine, pentru că am dorit să am o perspectivă mai largă în ceea ce priveşte subiectul cărţii şi am descoperit multe lucruri noi în film, ori multe lucruri care au fost omise în film, dar le-am aflat când am lecturat cărţulia, tocmai din această cauză: am vrut să privesc prin ochii scriitoarei, dar şi prin ochii regizorului.


 În centrul cărţii se află Daniel, un bărbat căruia nu prea îi plăcea munca. Printre pasiunile lui se număra şi grădinăritul, tratând florile cu multă dragoste şi grijă, astfel florile îngrijite de el erau cele mai frumoase din întregul oraş. 


 Deoarece Miranda nu mai simte ce simţea pentru Daniel la începutul relaţiei lor, aceasta hotărăşte să se despartă de el, copiii rămânând cu mama Miranda, bineînţeles. La această despărţire au contribuit mai mulţi factori importanţi ce au deteriorat relaţia dintre Daniel şi Miranda. În urma acestei poveşti de dragoste, au rezultat trei copiii frumoşi şi drăguţi: două fete, respectiv Lydia şi Natalie, şi un adolescent pe nume Christopher. 


 Ruptura aceasta (divorţul) a deteriorat foarte mult şi relaţiile dintre tată şi copiii lui, tatăl simţindu-se neglijat şi nu iubit pe cât merită de către puşti. În urma ordinului judecătoresc, copiii au rămas cu mama iar Daniel are dreptul să-i vadă o dată pe săptămână, marţea. 


 Miranda, o fire repezită îi aducea mai mereu pe copii mai târziu decât ora prevăzută şi îi lua mai rapid, invocând multe motive stupide, dorindu-şi să îi lase cât mai puţin cu Daniel, tatăl lor. 

 Aflând că Miranda caută o menajeră calmă, caldă şi serioasă, Daniel se costumează într-o doamnă blândă, dar cu o statură impresionantăăăăă: mâini mari şi cărnoase, picioare groase şi o înălţime foarte mare pentru o doamnă. Şi aşa s-a născut doamna Doubtfire, un tătic ce voia să petreacă mai mult timp cu copiii lui. Nu după mult timp, copiii şi-au dat seama că este tatăl lor costumat în doamna Doubtfire, reacţionând urât la început.

 Nepricepându-se la treabă, Daniel îi lasă pe copiii săi să facă curat şi menajul ,el ocupându-se în mare parte cu grădina şi cu lansarea replicilor tăioase şi acide adresate doamnei Hooper, vecina Mirandei, de tip: vezi că în curând o să ţi se umple grădina de pălămidă, etc.


 Cum minunea durează puţin timp, doamna Doubtfire este demascată, dar va afla Miranda că în spatele acestei măşti se află un părinte iubitor pe care dorul pentru copiii lui îl mistuie în fiecare zi? Îl va înţelege?  Îi va da dreptate sau îl va dispreţui şi mai mult? Răspunsurile sunt în carte.


  Anne Fine s-a născut pe 7 decembrie 1947. Este o scriitoare britanică faimoasă mai ales pentru textele dedicate copiilor, deși a scris și literatură pentru adulți.


Este autoarea a peste patruzeci de titluri pentru copii, două dintre acestea câștigătoare ale prestigioasei Medalii Carnegie. Pe lângă numeroasele premii obținute, Anne Fine a fost desemnată de două ori Autorul Anului la categoria Literatură pentru Copii. În 1998 s-a numărat printre cei cinci finaliști la premiul Hans Christian Andersen, iar în 2001 a fost desemnată câștigătoarea premiului Children's Laureate, decernat o dată la doi ani pentru întreaga activitate. 


Copiii de făină este unul dintre cele mai apreciate titluri ale lui Anne Fine, pentru care, în 1992, a câștigat Medalia Carnegie. 


 Cu drag vă invit să citiţi "Doamna Doubtfire" şi vă aştept (cu acelaşi drag) părerile despre ea. 


Mulţumesc mult, Libris pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

  
Până data viitoare, numai bine! :)Comentarii

Postări populare