Recenzie: "Manazuru" de Hiromi KawakamiNumăr pagini: 184
Data publicării: 17.08.2012
Colecţia: "Strada Ficţiunii Contemporan"
Editura: ALL

Descriere:

Rei, soţul lui Kei, dispare în condiţii misterioase. După 12 ani de existenţă monotonă, amorţită, alături de mama ei şi de fiica adolescentă, într-o zi, dintr-un impuls inexplicabil, Kei ia trenul spre Manazuru, un orăşel aflat la malul mării. Ritmul lent, hipnotic al orăşelului îi induce o stare aparte, care o transportă în trecut. Obsedată de dispariţia lui Rei, Kei simte că doar acolo, în apropierea oceanului, poate medita asupra evenimentelor care i-au provocat atâta disperare şi îndoială. Doar acolo îşi poate reface legătura cu trecutul, găsind alinare.   

Părerea mea:

 O carte despre pierderi şi despre...... dragoste!

 De-a lungul timpului am citit multe cărţi scrise de autoarea Hiromi Kawakami şi toate mi-au plăcut mult de tot, încât m-au făcut să le dau câte 5 steluţe din 5 pe goodreads.

 Prima mea întâlnire literară cu Kawakami a fost "Prăvălia de mărunţişuri a domnului Nakano" şi am rămas plăcut surprins de stilul simplu şi calm pe care îl foloseşte scriitoarea japoneză. A fost o lectură foarte faină, perfectă pentru o zi liberă, de vară, cu un pahar de limonadă rece alături. Mmmm....

 A doua carte pe care am citit-o de la Hiromi a fost "Vreme ciudată la Tokio", la fel, a fost pe gustul meu şi acest roman. Trebuie să recunosc că nu mi-a plăcut aşa de mult ca "Prăvălia", dar tot 5 steluţe i-am dat.

 Şiiii..... ultima carte pe care am citit-o de la autoare este "Manazuru", o apariţie la o editură diferită faţă de celelalte cărţi ale ei, şi anume la minunata editură All. Nu pot să spun că m-a dezamăgit, dar mă aşteptam la mai mult din partea scriiturii. Propoziţiile scurte şi dese au constituit un mare inconvenient, semămând mai degrabă cu o compunere de clasa a V-a, decât cu un roman. 

 Un punct forte al cărţii este constituit de ideea iubirii abordată de autoare în maineră proprie, creionând poveşti diferite, dar veridice (reale, adevărate).

 În centrul romanului este Kei, soţia lui Rei care este distrusă după dispariţia misterioasă a partenerului ei. Împreună au un copil, o fetiţă pe nume Momo. 

 Kei locuieşte cu mama şi cu fiica ei, ducând o viaţă monotonă, fără prea multă acţiune, lentă. 

 Când era dispărut Rei, Kei voia să plece undeva şi nimereşte trenul către Manazuru, un oraş mic cu deschidere la mare. De cum ajunge în Manazuru, un aer liniştit şi cunoscut de ea o face să se relaxeze, dându-i o stare de bine, care o deconectează de la activităţile cotidiene.

 După ce face călătoria la Manazuru, Kei vrea din ce în ce mai des să meargă acolo şi încet-încet se formează o umbră care o veghează pe Kei şi îi urmăreşte paşii. Cu toate că nu se sperie, Kei se enervează şi se trezeşte în public vorbind singură, ceilalţi oameni uitându-se ciudat la ea, privindu-o ca pe o nebună.

 Ei bine, această femeie-umbră îi spune lui Kei să se reîntoarcă în Manazuru, pe plajă, fără să îi zică o dată sau oră exactă, pentru că avea să ajungă în port nişte bărci. Într-una din bărci, aşa cum susţinea femeia-umbră, avea să fie şi Rei, soţul dispărut.

Dar îl va mai întâlni Kei pe Rei sau totul fusese o minciună? Vor reveni la viaţa normală şi fericită împreună? Cum va continua povestea? 

O carte simplă, dar care nu prea am înţeles-o, apariţia femeii-umbră derutându-mă...

Născută la Tokio, în 1958, scriitoarea Hiromi Kawakami este cunoscută pentru proza ei neconvenţională şi se numără printre cei mai respectaţi scriitori japonezi de ficţiune. Primul său roman, Kamisama (Zeul), a fost publicat în 1994. În 1996 a primit Premiul Akutagawa pentru romanul Hebi wo fumu (A călca pe un şarpe). În 2000 a fost laureata Woman Writer`s Prize şi a Premiului Itō pentru Literatură pentru romanul Oboreru (Înecul). Volumul Sensei no kaban (Servieta profesorului) a câştigat în anul 2001 Premiul Tanizaki, iar în 2007, romanul Manazuru (2006) s-a bucurat de recunoaşterea Ministerului Japonez al Educaţiei. 

Dacă vreţi, citiţi şi voi cartea şi reveniţi cu păreri, le aştept cu drag!

Mulţumesc mult, editura ALL pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Comentarii

Postări populare