Recenzie: "Parada de Paşte" - Richard YatesRecenzie: "Parada de Paşte" - Richard YatesData apariției: ianuarie 2016
Tip copertă: Broșată
Format: 107 x 177
Nr. pagini: 240
Editura: Litera

Descriere:

Încă de mici, Sarah şi Emily Grimes se deosebesc foarte mult între ele. Emily o admiră pe sora ei mai mare, mai înţeleaptă şi mai statornică, şi îi invidiază relaţia cu tatăl lor absent, iar, mai târziu, căsătoria aparent perfectă. Calea pe care Emily o alege în viaţă este mai puţin sigură şi convenţională, iar aventurile ei amoroase nu o satisfac cu adevărat. Deşi legătura dintre cele două surori rezistă de-a lungul timpului, treptat, distanţa dintre ele creşte, până când un eveniment tragic le aduce pentru ultima dată împreună, într-o încercare de apropiere.

„Cu stilul său viguros şi emoţionant, Yates pătrunde cu uşurinţă până în profunzimea vieţii personajelor sale... O poveste spusă sobru şi tulburător.” - The New York Times Book Review

„Unul dintre cei mai străluciţi romancieri postbelici din Statele Unite. Opera lui continuă să-i delecteze pe cititorii care au norocul s-o descopere.”- Independent

Richard Yates este autorul romanului Revolutionary Road, nominalizat la National Book Award.

Cartea face parte din colecţia "Clasici moderni Litera" ( pune laolaltă scriitori moderni ale căror opere au devenit deja repere clasice. Cele mai importante, mai provocatoare, mai emoționante, mai revoluționare opere din ultimii 125 de ani – cărți care vor continua să fie citite de la o generație la alta.)

  O carte minunată, cu multă acţiune (aşa cum îmi place) şi personaje frumos creionate. 

 N-aş fi crezut că îmi va plăcea "Parada de Paşte", pentru că am mai citit şi "Revolutionary Road" şi nu mi-a plăcut. Stilul în acest roman mi s-a părut mai captivant şi mai uşor de citit. Am apreciat şi faptul că, autorul inserează pasaje din trecutul personajelor, făcându-mă să-mi conturez o imagine cât mai clară despre ele. 
   
  Încă nu-mi vine să cred că l-am inclus pe Richard Yates în topul autorilor mei preferaţi...

  Cel mai nou roman scris de autorul american Yates, narează povestea surorilor Grimes: Sarah şi Emily. Încă din primele pagini povestea reuşeşte să te prindă în mrejele ei prin simplitatea pe care o abordează. 

 Cu toate că sunt surori, Sarah şi Emily nu prea au lucruri în comun, ambele având moduri diferite de a privi viaţa, în esenţa ei.

 Sarah reprezintă tipul femeii supuse şi serioase, pe când Emily tipul femeii libere şi care iubeşte să se distreze.

 Sarah a preferat să-i devină soţie primului om pe care l-a întâlnit şi iubit, pe când Emily a avut "n" relaţii de iubire. Tocmai acest aspect, al relaţiilor lui Emily cu bărbaţii, este unul dintre lucrurile puse "în lumina reflectoarelor" în romanul "Parada de Paşte".

 Multe alte diferenţe există între cele două fete, dar vă las pe voi să le descoperiţi (sunt evidenteee).

 Sarah s-a căsătorit cu Tony, având trei copiii cu el şi menţinând relaţia până când moartea îi desparte. Cu toate că au fost foarte multe certuri şi chiar bătăi între ei, de fiecare dată Sarah se întorcea la el, susţinând că îl iubeşte.

 Emily nu s-a căsătorit cu nimeni, ci a avut doar relaţii de o zi, de o noapte, de o săptămână, şi cele mai longevive de câteva luni. Emily Grimes nu e făcută pentru căsătorie, nici vorbă. Emily Grimes preferă să trăiască fiecare clipă, fiecare zi, fiecare săptămână, fiecare lună şi fiecare an la cote maxime. Iubeşte să facă asta! Adoră chiar!

 Atunci când tatăl lor moare, iar mama lor se îmbolnăveşte, fetele se apropie din ce în ce mai mult, topind gheaţa dintre ele.
 Va muri oare Pookie (mama fetelor)? Oare Sarah va păţi ceva? Se va căsători oare Emily? 

 Unul dintre cele mai bune romane pe care le-am citit de-a lungul vieţii, "Parada de Paşte" este o carte care merită citită şi recitită. O adevărată poveste despre relaţiile dintre oameni şi complicaţiile care apar pe parcurs.

Nota mea: 3 din 5 steluţe.

Mulţumesc mult, Litera pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Comentarii

Postări populare