Recenzie: Răpită la 12 ani - Sabine DardenneData publicării: 27.02.2009
Număr pagini: 184
Colecţie: Cărţi adevărate
Editura: ALL

Descriere:

28 mai 1996. În timp ce se îndreaptă spre şcoală, Sabine Dardenne, 12 ani, este răpită de Marc Dutroux. Acest monstru a ucis deja patru copii. Coşmarul prin care va trece Sabine este de necrezut. Cu toate acestea, după douăzeci şi patru de zile de groază, ea va fi salvată de la moarte în împrejurări cu totul ieşite din comun. Sabine Dardenne a aşteptat opt ani pentru a ne povesti ce i s-a întâmplat. „Sunt una dintre rarele supravieţuitoare care au avut şansa să scape din ghearele unui asemenea asasin. Am simţit nevoia acestei confesiuni şi, dacă am avut curajul de a reconstitui calvarul meu, aceasta a fost pentru ca niciun judecător din lume să nu îndrăznească să micşoreze pedeapsa vreunui pedofil, pe motive de bună purtare, fără nicio precauţie.” Sabine Dardenne O mărturie excepţională, pentru ca vocea victimei să se facă în sfârşit auzită şi să pună capăt fascinaţiei pentru monştri ucigaşi.

Părerea mea:

Aceasta nu este o carte, este o viaţă scrisă pe foi...

Cărţile adevărate m-au fascinat şi continuă să mă fascineze. Apreciez foarte mult curajul pe care îl au autorii atunci când se apucă să povestească o parte din viaţa lor nu tocmai plăcută, tragică, urâtă care are menirea să deschidă larg ochii cititorului şi, uneori, să fie ca o lecţie pe care trebuie să o înveţe şi să nu o uite niciodată.

Am citit până acum foarte multe cărţi reale care au în spate o poveste adevărată şi sunt (eu) pe aceaşi undă cu povestea transmisă. Am citit: "Arsă de vie" de Suad, "Prizoniera în Teheran. Cum am supravieţuit într-o închisoare iraniană" de Marina Nemat, "Lapidarea Sorayei" de Freidoune Sahebjam şi multe alte cărţi care m-au impresionat prin mesajul lor. Recomand şi astfel de lecturi pentru a ne forma o imagine cât mai clară asupra lucrurilor care se întâmplă în ziua de azi. 

"Răpită la 12 ani" este o mărturie "pentru ca niciun judecător din lume să nu îndrăznească să micşoreze pedeapsa vreunui pedofil, pe motive de bună purtare, fără nicio precauţie.”, după cum spune autoarea cărţii.

În centrul cărţii se află Sabinne Dardenne, o fată simplă, cu binecunoscutele probleme ale trecerii din stadiul de copil, în stadiul de adolescent.

Într-o zi ca toate celelalte, Sabinne se îndrepta spre şcoala unde învăţa, pe bicicleta ei verde. Ajunsă într-o zonă mai puţin vizibilă şi întunecată (umbrită) ea aude în spate o camionetă veche scoţând nişte sunete insuportabile. Totul bine şi frumos până aici, dar când camioneta cea veche trece pe lângă ea, nişte mâini puternice şi vânjoase o înhaţă pe Sabinne, repede şi pe neaşteptate. Cu toate că se zbate, nu poate face mai nimic în privinţa aceasta, pentru că răpitorul este mai puternic.

 Ajunsă în maşina pedofilului belgian Marc Dutroux, aceasta este învelită, astupată cu o pătură pentru a nu vedea în ce direcţie se îndreaptă maşina. Marc o face să creadă într-o poveste falsă, cum că el era salvatorul ei şi că şeful unei benzi doreşte să o omoare. Micuţă fiind, Sabinne crede povestea şi este manipulată de Dutroux.

 De cum soseşte în casa pedofilului este ascunsă într-un beci, în care mai fuseseră ascunse şi alte fete până să ajungă Sabinne, în condiţii improprii. Este hrănită cu mâncare din conservă sau semipreparată şi încălzită la microunde şi este legată cu un lanţ de pat. Nu doresc să dezvălui mai mult, nu pot să o fac...

Trăieşte alături de pedofil timp de 80 de zile, zile dureroase, urâte, rele şi cu un impact foarte, foarte mare asupra copilăriei lui Sabinne.

În ultimele zile de captivitate Sabinne cere o prietenă şi Dutroux răpeşte încă o fată de pe stradă. Datorită acestei fete, Sabinne este găsită de poliţie şi îşi reia viaţa ei, dar nu prea rapid, urmele lăsate de Dutroux au format "răni" în mintea şi sufletul lui Sabinne.

O poveste veridică şi o carte bine structurată. Ce i s-a întâmplat lui Sabinne Dardenne nu trebuie să se mai întâmple nimănui şi sper să citească cât mai multă lume această carte-document.

Prin scrierea acestei cărţi, Sabinne a dat glas gândurilor ei şi a schimbat lumea.

Mulţumesc mult, editura All pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Comentarii

  1. Bravo, Robert! Blogul tău are un aspect foarte frumos, plăcut şi primitor, iar recenziile tale au evoluat într-un mod minunat! Felicitări! ❤

    Am auzit multe despre această carte şi pare foarte interesantă! M-ai convins să o citesc. ^-^

    Îți doresc lecturi frumoase şi multă baftă în tot ce-ți propui!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare