Recenzie: "Uşa" de Magda Szabó


Număr pagini: 232
Editura: All
Data publicării: 08.05.2015

Descriere:

După ce se mută într-un apartament spațios împreună cu soțul ei, tânăra scriitoare Magda angajează o menajeră. Treptat, descoperă că provine din aceeași regiune cu Emerenc și că au unele lucruri în comun. Menajera are o forță neobișnuită și exercită o puternică fascinație asupra celorlalți: pe lângă faptul că se ocupă de treburile casnice în gospodăria Magdei, își asumă și responsabilitatea de a curăța zăpada pentru alte 11 clădiri de pe stradă, animalele gravitează în jurul ei, iar vecinii o admiră și se bazează pe ea. Însă, indiferent de context, Emerenc își păstrează rezervele față de ceilalți oameni și reușește să rămână un mister de nepătruns.

Ea și Magda sunt cât se poate de diferite, dar reușesc să experimenteze un soi de apropiere care va sta la baza relației lor stranii și complicate întinse pe parcursul a 20 de ani. În primii 5 ani, ar fi fost nevoie de instrumente de precizie pentru a măsura gradul scăzut de comunicare dintre ele, reglat întotdeauna de ritmul și disponibilitatea lui Emerenc. Încet, încet, ca într-un puzzle, fiecare întredeschide ușa spre viața ei, iar frânturile de trecut și întâmplările prezentului declanșează un joc dramatic al apropierilor și al depărtărilor. Neobișnuita lor prietenie, plină de tandrețe, dar și de neînțelegeri, culminează cu o tragedie.

Romanul „Ușa” a fost ecranizat în 2012 în regia lui István Szabó, cu Helen Mirren în rolul lui Emerenc.

„Niciun rezumat nu va reuși să surprindă scriitura inteligentă și complexitatea morală a acestui roman. Este o carte neobișnuită, originală și intensă.“ - Scotsman

„Ușa este un roman extraordinar. Inteligent, emoționant,  înspăimântător, merită să se bucure de un mare succes.“ - Tibor Fischer

„Relația dintre cele două femei evoluează pe scena unei singure străzi din Budapesta mijlocului de secol 20, dar este atât de grăitoare în contextul larg al umanității aflate în căutarea iubirii depline și necondiționate, pe care în atât de multe cazuri nu este capabilă să o atingă.” - New York Times

Despre autor:

Magda Szabó a fost una dintre cele mai importante figuri literare din Ungaria secolului 20. A primit numeroase distincții literare, printre care Premiul Kossuth în Ungaria și Prix Femina Étranger în Franța, pentru romanul „Ușa”.


S-a născut la Debrecen, în Ungaria, în 1917. A absolvit Universitatea din Debrecen și a lucrat o vreme ca profesoară de latină și limbă și literatură maghiară, apoi, între 1945 și 1949, ca funcționar în cadrul Ministerului Cultelor și Învățământului. Și-a făcut debutul literar în 1947 cu volumul de poezii „Bárány” („Lamb”), urmat în 1949 de „Vissza az emberig” („Back to the Human”). În același an i s-a decernat prestigiosul Premiu Baumgarten, care, din motive politice, i-a fost retras în aceeași zi. Tot în 1949 și tot din motive politice a fost dată afară din Minister. Între 1949 și 1956 a avut interdicție de publicare. În 1958 a publicat primul roman, „Freskó” („Fresco”), cu mare succes în rândul cititorilor. A mai publicat, printre altele, romanele „Abigél” („Abigail”, 1970), „Ușa” („Az ajtó” 1987; Editura ALLFA 2015), ecranizat în 2012 în regia lui István Szabó, și „Für Elise” (2002), devenind unul dintre cei mai populari scriitori din Ungaria.

Cum aş descrie romanul "Uşa"?

O carte uimitoare, care are în spate o poveste captivantă.

Mi-a plăcut foarte mult acest roman, apărut la editura All, scris de Magda Szabo, şi l-am savurat zile întregi la rând.

Romanul "Uşa" nu este pentru oricine, ci doar pentru cei care sunt capabili să se gândească dincolo de cuvinte şi pentru cei care sunt pregătiţi pentru o astfel de lectură grea.

Stilul Magdei Szabo este unul cursiv, uşor de citit, dar fontul este foarte mic şi am zăbovit minute întregi până ce am terminat o pagină de citit. Fontul nu ar fi o problemă dacă romanul ar fi fost alcătuit 50% sau 75% din dialog,  însă în acest roman predomină ca mod de expunere naraţiunea.

În fine, trecând peste acest aspect negativ, "Uşa" este un must-read.

Autoarea se foloseşte de acţiuni/fapte/întâmplări simple pentru a crea esenţa romanului, precum venirea unei noi menajere în casa unei scriitoare.

Aşa începe şi romanul, cu sosirea lui Emerenc în casa unei scriitoare. Scriitoarea este chiar Magda Szabo, acesta fiind un roman semi-autobiografic. Pentru că nu se mai descurca şi cu scrisul şi cu făcutul curăţeniei, Magda apelează la serviciile servitoarei.

Emerenc nu este o simplă servitoare, ci o femeie serioasă, care iubeşte munca şi actele de binefacere.

Soţul scriitoarei nu are nicio părere despre această nouă menajeră, dar scriitoarea da, şi încă una chiar "solidă". Vă las pe voi să aflaţi ce părere are :P

Emerenc este o fire generoasă şi iubeşte să facă cadouri de orice fel: de la prăjituri şi mâncăruri delicioase, până la obiecte decorative.

Emerenc nu vrea să primească laude excesive şi nu vrea să cerşească mila nimănui. Tot ce avea strâns până atunci era obţinut prin muncă grea şi istovitoare, nu prin întins mâna sau alte mijloace.


Întâmplare face ca scriitoarea şi soţul ei să găsească un câine pe stradă, îngropat în zăpadă, dar care încă mai trăia. De cum îl vede, Emerenc dezvoltă o dragoste nemărginită faţă de el şi uşor-uşor îl dresează. Chiar ea îl botează cu numele "Viola", şi nu scriitoarea.

O altă întâmplare ce îi schimbă părerea scriitoarei asupra menjerei este o cină ciudată, organizată de servitoare în curtea patroanei, deoarece servitoarea nu lăsa pe nimeni să intre la ea în casă şi nu avea unde să cineze cu invitatul.

Invitatul nu soseşte la cină, iar servitoarea face o criză de nervi. Fiind prezentă la această scenă, scriitoarea rămâne surprinsă. Vă las pe voi să aflaţi ce va face scriitoarea cu servitoarea! :)  Oare scriitoarea va afla secretele ce sunt ferecate în interiorul lui Emerenc?

O lectură puternică prin mesajul pe care îl transmite, "Uşa" este un roman care îşi merită pe deplin locul în biblioteca mea.

Recomand cu drag!


Mulţumesc mult editurii All pentru exemplarul oferit.

Comentarii

 1. Am mai văzut coperta cărții pe ici, pe colo, dar nu m-am interesat niciodată să văd despre ce e cartea. Pare totuși interesantă, o s-o notez și eu pe listă, deși nu suport fonurile mici. Pur și simplu îmi îngreunează lectura.

  Trecând peste asta, îmi place mult și posterul filmului. :D

  Mulțumim pentru recenzie și lecturi frumoase în continuare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ţi-o recomand cu drag, e foarte, foarte interesantă! Îţi mulţumesc şi mă bucur că ai trecut pe aici, lecturi plăcute şi ţiee!

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare