Prăjitură cu nucă, cremă de cocos şi cioburi din zahăr ars



Prăjitură cu nucă, cremă de cocos şi cioburi din zahăr ars.

O prăjitură bună şi cu gust tropical, aşa aş descrie eu această minunată prăjitură cu nucă, cremă de cocos şi cioburi din zahăr ars.

Nota tropicală am obţinut-o cu ajutorul uleiul de cocos ;)

Prepar-o şi tu şi ai să te convingi că este tare bună!

Ingrediente:

Blat:

+ 4 ouă;
+ 4 linguri zahăr;
+ 4 linguri făină albă de grâu;
+ 1 fiolă esenţă de rom;
+ 1 linguriţă praf de copt;
+ 50 grame miez de nucă;
+ un praf de sare.

Cremă:

+ 200 ml. lapte de vacă;
+ 100 grame griş;
+ 5 linguri zahăr alb;
+ 100 grame unt;
+ 5 linguri fulgi de nucă de cocos.

Sirop:

+ 100 ml. apă;
+ 2 linguri zahăr;
+ o fiolă esenţă de rom.

Cioburi din zahăr ars:

+ 2 linguri zahăr alb.

Mod de preparare:

Blat:

1. Separă ouăle şi bate albuşurile spumă tare cu un praf de sare.


2. Adaugă zahărul alb peste albuşuri şi mixează până se obţine o spumă lucioasă şi zahărul e topit.
3. Într-un bol separat amestecă gălbenuşurile cu uleiul de cocos şi esenţa de rom.
4. Toarnă emulsia de gălbenuşuri peste albuşurile bătute cu zahărul şi mixează bine, la viteză minimă.
5. Cu o spatulă omogenizează făina, cacaoa şi praful de copt în compoziţia de ouă.
6. Adaugă nuca şi toarnă amestecul într-o tavă tapetată.


7. Bagă tava la cuptor (preîncălzit) timp de 35-40 de minute, la temperatură mică spre medie.



8. Scoate blatul din tavă şi lasă-l la răcit.

Cremă:

1. Într-un ibiric pune laptele, grişul şi zahărul şi fierbe amestecul până ce se îngroaşă.
2. Opreşte focul, adaugă untul, uleiul de cocos şi fulgii de nucă de cocos şi omogenizează.
3. Lasă crema de o parte, la răcit.



Sirop:

1. Amestecă într-o ceaşcă apa, zahărul şi esenţa de rom.
2. Te opreşti din amestecat atunci când zahărul s-a dizolvat complet.

Cioburi din zahăr ars:

1. Pui într-un ibric zahărul şi laşi ibricul pe foc circa 7-10 minute.
2. Când zahărul s-a topit complet şi a căpătat o culoare arămie, stingi focul şi torni tot zahărul topit pe o foaie cerată.
3. După ce s-a răcit, zdrobeşte cercul de zahăr în bucăţi mici.

Asamblare:

1. Insiropezi blatul cu siropul de rom.
2. Torni peste blatul însiropat crema de cocos şi nivelezi frumos.
3. Presari cioburile de zahăr peste prăjitură şi o dai la rece pentru minim 2 ore.
4. Porţionezi şi serveşti.



POFTĂ BUNĂ!



Comentarii

Postări populare