Recenzie: „Arizona Market. Sclavia sexuală în Europa” - Kenneth R. Norton


Recenzie: „Arizona Market. Sclavia sexuală în Europa” - Kenneth R. Norton

Data apariţiei: Martie 2012
Colecţia: CĂRŢI ADEVĂRATE
Tip coperta: Broşată
Număr pagini: 105

…cei doi torţionari ai mei erau în prima linie, cu o cameră de filmat. Atmosfera era de coşmar. Apoi cineva a dat ordin câinilor să atace. Au filmat totul…

Arizona Market este locul în care se pot cumpăra de toate… Şi când spun „de toate”, vreau să spun chiar „de toate”. Aşa descrie Anika, o tânără din Republica Moldova, locul în care îşi începe „educaţia” de prostituată. Acesta este însă doar punctul de pornire al unui întreg lanţ de umilinţe din care încearcă să scape, indiferent de consecinţe.

O poveste reală, dintr-un jurnal, care ne introduce într-o lume cunoscută doar la suprafaţă, unde viaţa umană are un preţ bine stabilit între cumpărător şi vânzător.

Kenneth R. Norton s-a născut în Dublin în 1964, este de profesie sociolog şi urmăreşte cu atenţie fenomenul prostituţiei şi al traficului de carne vie. Fotograf  amator şi de curând scriitor, trăieşte şi munceşte la Milano. Interesul lui pentru „sclavele sexului” a apărut odată cu citirea unui articol apărut într-un cotidian britanic.
După ani de cercetare asupra subiectului şi culegere de informaţii, întâlnirea întâmplătoare cu o fată din Republica Moldova, victimă a traficului uman, l-a îndemnat pe Kenneth R. Norton să scrie această poveste tulburătoare a unei prostituate care a trăit o astfel de experienţă traumatizantă.   

„Arizona Market. Sclavia sexuală în Europa” de Kenneth R. Norton este o carte care arată o parte întunecată a lumii. O parte dureroasă...

Încă de când am început lectură, am simţit că această carte nu este o carte obişnuită, care o citeşti imediat şi care îţi lasă sentimente de bucurie. Nu, nu am simţit asta! Am simţit că „Arizona Market. Sclavia sexuală în Europa” este o carte dură şi crudă, şi aşa a fost.

Anika este o fată tânără, încă elevă la un liceu din Republica Moldova, care se hotărăşte să ţină un jurnal, pentru că tocmai începuse şcoala. După câteva ore, fata şi ceilalţi colegi ai ei află că se închide şcoala de mâine şi unii elevi se bucură, alţii se întristează. Anika nu se încadra în nici o categorie, nu îi părea nici bine, nici rău.

 Nu după mult timp, fata intră la un alt liceu şi viaţa redevine calmă. Se îndrăgosteşte de un tip rău, care este traficant de carne vie. Bineînţeles, Anika nu ştia asta. Pentru că lucrurile nu mai mergeau cum trebuie cu familia ei, Anika vrea să se mute la Nico, căci aşa îl chema pe iubitul ei. Când ajunge acasă la ea pentru a mai lua câteva haine, Anika este adormită de iubitul sorei sale şi mai apoi trimisă la prostituţie.

Anika se trezeşte într-un tren pentru vite alături de alte câteva fete care mergeau la muncă în străinătate. Nici una din ele nu ştia că, de fapt, trenul le duce într-un loc pe care nu-l vor uita prea curând. Trenul le duce la prostituţie.

Anika ajunge la Arizona Market, un fel de piaţă imensă unde se poate vinde şi cumpăra orice, aici este violată şi umilită, şi tot de aici începe traseul ei ca prostituată. Călătoreşte în diferite ţări şi întreţine relaţii sexuale cu zeci, poate chiar sute de oameni.
Dar cum se va termina povestea Anikăi? Oare vrea să se reîntoarcă acasă? Cum va plăti iubitul sorei ei?

O carte tragică despre sclavia sexuală. O mărturie care ne zguduie din temelii existenţa.

Mulţumesc mult, editura All pentru cartea oferită!

Lecturi uşoare, dragilor!

Comentarii

Postări populare