Recenzie: „Dezonorată” de Mukhtar Mai


Recenzie: „Dezonorată” de Mukhtar Mai

Mukhtar Mai are douăzeci şi opt de ani. Trăieşte într-un sat din estul Pakistanului. Fratele său, cel mic, în vârstă de doisprezece ani, se spune, ar fi fost văzut cu o fată dintr-un alt clan. Sfatul satului, constituit în tribunal, s-a întrunit de urgenţă. Pentru prima oară în lume, o instanţă a pronunţat următoarea sentinţă terifiantă: Mukhtar Mai este condamnată la pedeapsa de a fi violată, ca reparaţie pentru pretinsa vină a fratelui ei. Pedeapsa a fost executată. Violată, umilită şi batjocorită, Mukhtar Mai, ca atâtea alte femei, ar fi putut să se sinucidă. Cu preţul vieţii, ea s-a hotărât să rupă tăcerea. Dintr-un colţ îndepărtat al Pakistanului, vocea ei s-a făcut auzită, emoţionând o lume întreagă. Apelul său a fost ascultat şi a antrenat un uriaş curent de solidaritate. A hotărât atunci să ridice o şcoală. „Prin educaţie, spune ea, vom putea face ca aceste practici barbare să fie reprimate.” Dezonorată este o carte ce prezintă o mărturie răvăşitoare. Şi astăzi, Mukhtar Mai trăieşte tot în satul ei, dar a devenit un model pentru toţi cei care luptă, în Pakistan şi în lume, împotriva oricăror violenţe la care sunt supuse femeile. În Statele Unite ale Americii, Mukhtar Mai a fost aleasă Femeia Anului. „Nicio altă femeie din lume nu luptă cu atâta curaj pentru drepturile femeii.” Nicholas D. Kristof, New York Times

Dezonorată” de Mukhtar Mai spune povestea unei femei nevinovate, umilite şi violate, dintr-un mic sătuleţ din Pakistan.

Mukhtar Mai este o femeie ca toate altele din saturile din Pakistan: analfabetă. Are 28 de ani şi predă „Coranul” câtorva copii, pentru că îi face plăcere să dea mai departe ceea ce a învăţat şi ea la un moment dat.

Pentru că fratele ei mai mic a fost văzut cu o fată dintr-un clan rival, Mukhtar Mai este pusă să ceară iertare în faţa acelui clan, în numele fratelui său. Fără să se opună, Mukhtar este de acord să îşi ceară iertare, însă  „tribunalul satului” nu acceptă scuzele şi, mai mult decât atât, o condamnă. Sentinţa: violare. Bineînţeles, Mukhtar nu vrea acest lucru, dar este obligată şi, până la urmă, sentinţa este executată. Umilită, dezonorată şi violată, Mukhtar Mai refuză să lase lucrurile aşa. Se duce la poliţie şi face o plângere împotriva violatorilor din clanul rival, clanul Mastoi. Pentru că nu ştie să scrie, un poliţist îi redactează plângerea, iar Mukhtar este pusă doar să semneze, folosind degetul. Poliţistul scrisese totul, astfel încât cei din clanul Mastoi să pară nevinovaţi şi rău să pice nevinovata Mukhtar. În ziua procesului, Mukhtar află că ceea ce e scris pe foaie nu corespunde cu ceea ce povesteşte ea şi aplează la un avocat. Peste puţin timp, poliţiştii sunt traşi la răspundere şi, odată cu ei, violatorii şi cei care au pus la cale violul.
 Înduioşând cât mai multe inimi, Mukhtar nu încetează să se revolte şi să spună adevărul.

"Poate, sunt săracă, analfabetă şi nu m-am amestecat niciodată în treburile bărbaţilor, dar am urechi pentru a auzi şi ochi pentru a vedea. Mai am şi o voce pentru a vorbi şi a spune ceea ce am de spus!" - Mukhtar Mai, "Dezonorată"

Puţine femei au curajul pe care-l are eroina cărţii, Mukhtar şi multe dintre ele se supun fără comentarii deciziilor luate de bărbaţi. Mukhtar nu vrea să admită că, violatorii ei sunt în libertate, şi începe o adevărată luptă împotriva Mastoiilor. În această luptă i se alătură şi Naseem, care, în scurt timp, devine cea mai bună prietenă a lui Mukhtar Mai.
    În continuare, occidentul află situaţia personajului principal şi Mukhtar primeşte sponsorizări din partea a mai multor ONG-uri şi alte astfel de asociaţii.
  Cu banii, Mukhtar vrea să facă o şcoală, o şcoală pentru fete, o şcoală care să îi poarte numele. Nenumărate premii ajung la Mukhtar şi povestea ei reuşeşte să emoţioneze o lume întreagă.

 Ca să vă faceţi o idee despre poziţia femeilor în lumea dominată de bărbaţi, vă las acest fragment din carte:

„Naseem spune că noi suntem mai puțin importante decât caprele și chiar mai puțin decât o pereche de papuci, pe care bărbatul îi schimbă după bunul plac, aruncându-i când i se par prea uzați." - Mukhtar Mai, "Dezonorată”

 Considerată un model de ambiţie şi curaj, Mukhtar a reuşit să schimbe o lume întreagă.

Citiţi cartea şi veţi afla tragica poveste de viaţa a lui Mukhtar Mai, o femeie care a hotărât că vocea ei contează.

Recomand cu drag!

Mulţumesc mult, editura All pentru exemplarul oferit.


Comentarii

Postări populare