Recenzie: "Aleea cu licurici" de Kristin Hannah


 Îndrăgita scriitoare KRISTIN HANNAH ne oferă un roman sentimental despre virtuţile prieteniei în existenţa a două femei, din adolescenţă până la maturitate şi dincolo de moarte – un roman care poate va influenţa existenţa fiecărui cititor.

Autoarea mărturiseşte că multe întâmplări din carte sunt inspirate din viaţa ei: adolescenţa în anii ’70, muzica pe care tinerii o ascultau pe atunci, visele unei absolvente de liceu, năzuinţele de împlinire profesională şi personală, fatalul cancer la sân de care a suferit mama ei… Dar, mai ales, etern valabilul adevăr: când ai un necaz, când simţi că lumea s-a strâns ca un clopot sufocant în jurul tău, descarcă-ţi sufletul în faţa unui prieten. Alinarea te va învălui negreşit.

Acesta este mesajul frumoasei relaţii de prietenie dintre cele două eroine ale romanului:Tully şi Kate, cele mai bune prietene pentru totdeauna.

   Pentru că îmi place cum scrie Kristin Hannah ( vezi aici un articol în care am explicat cum m-am îndrăgostit de scriitura autoarei) am poziţionat cât mai sus acest roman în lista scurtă de lecturi pentru luna iulie şi iată că i-a venit rândul la citit. A fost un montru de carte, având aproximativ 500 de pagini, dar am reuşit să o termin în doar 3 zile, în prima zi citind 200 de pagini. Prima oară m-am speriat când am văzut câte pagini are, însă pe parcursul lecturii paginile zburau, stilul cursiv şi frumos al scriitoarei Kristin Hannah făcând romanul uşor de citit. La acest aspect a contribuit şi fontul, destul de mare, dar şi formatul cărţii.  Am devorat-o şi am adorat-o! Am făcut exact ceea ce fac când pun mâna şi găsesc o carte bună: am mirosit-o, am privit zeci de minute coperta, am recitit unele pasaje de zeci de ori şi am analizat replicile şi caracterele personajelor.

 A fost o lectură uimitoare; mi-a plăcut totul la ea: de la copertă, până la personaje.  "Aleea cu licurici" de Kristin Hannah a fost o adevărată bucurie de carte, bine scrisă, cu o acţiune bine dezvoltată şi cu personaje minunate.

 Cu toate că nu mi-a plăcut în mod special "A doua şansă" (vezi recenzia aici), aceasta nu mi-a tăiat elanul să citesc "Aleea cu licurici", pentru că aveam un sentiment că povestea celor două prietene (Tully şi Kate) avea să mă prindă în mrejele ei şi să mă ţină până la finalul lecturii. Nu m-am înşelat, aşa a şi fost! 

 Ca temă principală a romanului, ar fi prietenia. Prietenia adevărată. Prietenia care rezistă în timp. Prietenia care te face să te doară dacă te cerţi cu persoana care îţi este prieten. Prietenia sinceră , fără interes. 

"Li se spunea fetele de pe Aleea cu licurici. Asta a fost cu mult timp în urmă, să tot fie vreo treizeci de ani, dar acum, stând în pat şi ascultând furtuna care făcea ravagii afară, i se părea că totul s-a petrecut ieri."

 Înainte de a vă spune despre ce este vorba în acest roman, vreau să vă atrag atenţia, atunci când vă apucaţi de această carte, că trebuie neapărat să aveţi o foaie şi un pix alături, pentru că sunt foarte multe recomandări muzicale. ;)

 Tully este o mică fetiţă crescută de bunica ei, deoarece mama ei este o persoană alcoolică şi care se drogează, umblând cu oameni ciudaţi şi dubioşi. Bunica lui Tully, femeie bună şi calmă, acceptă să aibă grijă de cea mică, fiindu-i frică să o lase pe mâinile mamei sale.

 La vârsta de 14 ani, Tully este luată de mama ei de la bunica şi ambele vor trăi într-o casă la ţară, primită tot de la bunica. Într-o zi, Tully se întâlneşte cu vecina ei, Kate, o fată cuminte şi liniştită. Pagină după pagină, relaţia de prietenie dintre cele două fete este tot mai puternică şi greu de rupt,
fetele făcând toate lucrurile împreună. 

 Mama lui Tully este arestată, pentru că făcuse câteva probleme, iar Tully este primită cu braţele deschise în familia lui Kate. Bucuria celor două prietene atunci când au aflat că îşi vor petrece toată viaţa una lângă cealaltă este greu de descris în cuvinte... 

 Fetele de altădată cresc, merg la facultate şi se angajează. Visul lui Tully era să devină reporter şi fiind ambiţioasă ajunge repede pe micul şi marele ecran, prezentând reportaje sau ştiri. Aceasta încearcă să o tragă şi pe Kate după ea, dar lui Kate nu îi place această meserie, care îţi "mănâncă" aproape tot timpul. Kate voia să-şi înfiinţeze propria ei familie; ea nu dorea să devină celebră, ci doar fericită.

 De-a lungul timpului, Kate se căsătoreşte cu Johnny şi au împreună o fată şi doi băieţi, pe când Tully "merge" din relaţie în relaţie, muncind ore întregi.

 Relaţia dintre cele două prietene se slăbeşte, pentru că nu mai gândesc la fel şi nu mai privesc viaţa în acelaşi mod. Spre final, o singură acţiune le face pe cele două prietene să se întâlnească din nou, dar oare să fie prea târziu?

Kristin Hannah este autoarea a peste douăzeci de bestselleruri foarte apreciate de cititorii din întreaga lume. Cărţile ei au fost recompensate cu premii prestigioase, printre care National Reader's Choice şi Golden Heart al Asociaţiei Scriitorilor de Romane de Dragoste din America.

 Cartea o găsiţi aici, pe site-ul celor de la Târgul Cărţii, la un preţ mult mai mult decât tentant. De asemenea, găsiţi o gamă variată de cărţi noi şi vechi pe târgulcărţii.ro. Recomand cu drag această librărie şi anticariat, pentru că alături de preţurile mici, prezintă seriozitate şi încredere. Spor la cumpărături şi lecturi plăcute, dragilor!

Editura: Lider;
Număr pagini: 496;
Anul apariţiei: 2011.


Comentarii

 1. Foarte frumoasa recenzia ta. Felicitari! Si eu sunt indragostita de scriitura autoarei si i-am citit toate cartile, preferatele mele fiind "Clipa magica" si " Intoarcerea acasa". Nu stiu daca le-ai citit, dar ti le recomand cu drag!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc frumos pentru aprecieri :)

   Mulțumesc și mă bucur că ți-a plăcut! Kristin Hannah este una dintre autoarele mele preferate. Nu, nu le-am citit, dar le trec pe lista. Am citit de la ea și Gradina de iarnă, mi-a plăcut mult, și am mai citit și A doua șansă care nu mi-a plăcut, subiectul fiind mult prea cliseic.

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare