Recenzie: "Mâna ascunsă" de Agatha Christie


Însoţit de soţia sa, Jerry Burton soseşte în liniştitul orăşel Lymstock ca să-şi ofere o binemeritată odihnă, aşteptându-se la jumătate de an de linişte şi de plictiseală. Dar într-un orăşel în care bârfa se ridică la rang de adevăr, bănuielile se răspândesc precum veninul, iar glumele nevinovate pot lua o turnură mortală. În Lymstock încep să apară şi crimele şi e de datoria lui Miss Marple să-l descopere pe vinovat.

 Romanele Agathei Christie sunt printre preferatele mele, căci mereu mă impresionează, în special finalul romanelor şi aflare criminalului. Mă bucur nespus că am avut ocazia de a citi "Mâna ascunsă", pentru că mi-am petrecut câteva ore într-o companie plăcută, călătorind în micuţul sat Lymstock, alături de Miss Marple.

Pe cât o iubesc pe Miss Marple, pe atât de mult îl urăsc pe Poirot, motiv pentru care refuz categoric orice roman în care apare enervantul franţuz. Am încercat să citesc romane în care apare acest detectiv, însă pe unele nici n-am putut să le duc până la capăt, enervându-mă când citeam replicile lui Poirot. O fi el deştept şi cu materie cenuşie multă, dar pe mine n-a reuşit să mă convingă că merită o şansă. În schimb, bunicuţa Miss Marple este cu adevărat personajul meu preferat din toate romanele Agathei, fiind o bătrână simpatică şi amuzantă. "Sorb" cu plăcere replicile ei, bucurându-mă când văd că apare şi ea în unele pasaje din roman.

 Ce mi s-a părut diferit la acest roman a fost faptul că Miss Marple apare în roman abia spre sfârşitul lui, cam pe la pagina 180, dar până în momentul când aceasta îşi face apariţia pot spune că nu m-a plictisit deloc. Până să apară ea, m-am simţit excelent alături de Jerry Burton şi sora sa, domnişoara Joana.

La recomandare medicului, Jerry Burton ajunge într-un sătuleţ micuţ din Anglia, pentru a se recupera complet, după ce a avut un accident de avion. Convins că viaţa la ţară o să-l binedispună, că bârfele îl vor amuza şi că oamenii vor fi simpatici, Burton alege satul Lymstock, dar peste ce dă când ajunge aici nu s-ar fi aşteptat niciodată.

Închirindu-şi o casă în Lymstock, Jerry Burton şi Joana observă că prezenţa lor nu le-a căzut tocmai bine localnicilor şi, în special Joana, crede că mulţi oameni nu o suportă, majoritatea fiind femei trecute de prima tinereţe.

Nu după mult timp de când ajung în Lymstock, Jerry şi Joana primesc o scrisoare anonimă în care sunt scrise nişte lucruri urâte, spre exemplu cum că Joana nu e sora lui Jerry adevărată. Bineînţeles că aceştia nu cred şi aproape că uită de scrisoare, aruncându-o în foc, însă, cu fiecare zi ce trece, tot mai mulţi oameni primesc scrisori anonime în care sunt scrise porcării şi cuvinte obraznice.

Toţi locuitorii se întreabă cui îi poate trece prin minte să scrie astfel de scrisori şi cine oare este autorul lor, subiectul scrisorilor anonime fiind cea mai comentată bârfă din săptămâna respectivă. După câteva pagini apare şi prima sinucidere cauzată de scrisorile anonime, iar decedatul este doamna Symmington, soţia avocatului. Lângă ea este găsit un bilet pe care este scris ceva de genul "nu mai pot continua". Toată lumea se gândeşte la o sinucidere, dar să fie oare o sinucidere sau o crimă?

 Printre servitorii familiei Symmington se numără şi Agnes, o fată naivă, nu prea deşteaptă, care este găsită moartă într-un dulap din casa familiei Symmington. 

Care e legătura dintre cele două morţi? Au legătură? Cine e criminalul? De ce primeşte lumea scrisori anonime?

"Mâna ascunsă" a fost un roman poliţist bine scris, cu personaje multe şi bine conturate, cu acţiune din plin, totul fiind condimentat cu mister şi crime. Recomand cu încredere romanul "Mâna ascunsă" iubitorilor de romane poliţiste bune şi, deopotrivă, celor care n-au citit nimic de la Agatha Christie. 

Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan (născută Miller; 15 septembrie 1890–12 ianuarie 1976), cunoscută în general ca Agatha Christie, a scris romane poliţiste, nuvele şi piese de teatru. Celebră mai ales pentru cele 80 de romane poliţiste, în principal pentru cele care au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau pe Miss Marple, este considerată unul dintre cei mai importanţi şi inovatori autori ai genului. Alături de William Shakespeare, Christie este cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, cu peste 2 miliarde de exemplare traduse în peste 60 de limbi.

 Cartea o găsiţi aici, pe site-ul celor de la Târgul Cărţii, la un preţ mult mai mult decât tentant. De asemenea, găsiţi o gamă variată de cărţi noi şi vechi pe târgulcărţii.ro. Recomand cu drag această librărie şi anticariat, pentru că alături de preţurile mici, prezintă seriozitate şi încredere. Spor la cumpărături şi lecturi plăcute, dragilor!

Editura: RAO;
Titlu original: The Moving Finger;
Număr de pagini : 256;
Traducător: Monica Nechiti.Comentarii

  1. Serios? Nu-ti place Poirot? Mie imi plac amandoi, dar il prefer pe Poirot :)). Romanele cu el sunt mai dinamice. Oricum, felicitari pt. recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  2. mie imi plac si poirot si mis marple.felicitari !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare