"Durerea e o făptură înaripată", de Max Porter - recenzieDescriere:

Într-un apartament din Londra, doi băieți se confruntă cu insuportabila tristețe provocată de moartea fulgerătoare a mamei lor. Tatăl lor, expert în opera lui Ted Hughes şi romantic dezorientat, îşi imaginează un viitor pustiu, lipsit de sens.
În acest moment de disperare, primesc o vizită de la Kra – dădacă, vindecător, şarlatan, personaj contradictoriu. Atrasă de familia îndoliată, această pasăre „sentimentală" amenință că va rămâne până când nu vor mai avea nevoie de ea. Şi aşa se şi întâmplă: lunile trec, durerea cedează locul amintirilor, iar mica familie începe să se vindece.

Părerea mea:

Cum trecem peste un eveniment greu ca moartea unei persoane pe care o iubim? Cum reacţionăm? În cât timp durerea se va transforma în amintiri? Vom găsi puterea de a merge mai departe?

 Am ales să citesc această carte, pentru că a fost tradusă din limba engleză de Mihaela Buruiană. După ce le-am solicitat-o prietenilor de la Libris, am aşteptat-o cu nerăbdare din două motive: 1. terminasem cartea pe care o citeam în momentul respectiv şi 2. nu ştiam ce să citesc în continuare. A fost mare bucurie luni, când m-a sunat curierul să-mi spună că am un colet. Am desfăcut-o rapid din ambalajul de carton şi am început-o.

"Pe perna mea e o pană. Pernele sunt făcute din pene, culcă-te. E o pană mare, neagră.Vino să dormi în patul meu. Şi pe perna ta e o pană. Hai să lăsăm penele unde sunt şi să dormim pe podea."

 Personajele nu sunt foarte bine creionate, stilul scriitorului este original, iar subiectul cărţii este demn de atenţie. Are 3 fire narative: Tata, Băieţii şi Kra. Totuşi, trebuie să menţionez următorul lucru: "Durerea e o făptură înaripată" nu e genul meu de carte, din motive personale. Am notat-o pe goodreads cu 2 din 5 stele. 

"Durerea e o făptură înaripată" de Max Porter este o lectură profundă, dificilă, atipică, bizară, pe care nu o recomand tuturor.  Cu toate că este o carte scurtă, am terminat-o de citit în 5 zile, deşi îmi planificasem să o termin într-o singură zi. Aşadar, rămâne să alegeţi voi, dragi cititori, dacă o treceţi pe listă sau nu. 

 Cartea poate fi comandată de pe Libris.ro.


"În permanenţă are loc un schimb fascinant între sinele natural al lui Kra şi sinele lui civilizat, între gunoier şi filosof, între zeiţa fiinţei desăvârşite şi pata neagră, între Kra şi condiţia lui de pasăre. Mie mi se pare că este acelaşi schimb de sine dintre doliu şi viaţă, dintre atunci şi acum. Aş avea multe de învăţat de la el."

Editura: Pandora M;
Categorie: Literatură Universală;
Număr de pagini: 128;
Titlu original: Grief is the Thing with Feathers;
Traducător: Mihaela Buruiană;

Comentarii

Postări populare