Recenzie: Doamna Doubtfire - Anne Fine


 "Doamna Doubtfire" este o minunată carte pentru adolescenţi, care se citeşte cu zâmbetul pe buze.

 Mi-am dorit să citesc cartea imediat ce am văzut filmul, chiar dacă nu îmi stă în caracter să văd mai întâi filmul, dar... nu m-am putut abţine.

  Mulţi dintre voi vă întrebaţi de ce am mai citit şi cartea, nu? Ei bine, pentru că mi-am dorit să am o perspectivă mai largă în ceea ce priveşte subiectul cărţii. Am descoperit multe lucruri noi în film, ori multe lucruri care au fost omise, dar le-am aflat când am lecturat cartea, tocmai din această cauză: am vrut să privesc prin ochii scriitoarei, dar şi prin ochii regizorului acţiunea.

 În centrul cărţii se află Daniel, un bărbat căruia nu prea îi plăcea munca. Printre pasiunile lui se număra şi grădinăritul, tratând florile cu multă dragoste şi grijă, astfel florile îngrijite de el erau cele mai frumoase din întregul oraş.

 Deoarece Miranda nu mai simte ce simţea pentru Daniel la începutul relaţiei lor, aceasta hotărăşte să se despartă de el, copiii rămânând cu mama Miranda, bineînţeles. Au contribuit mai mulţi factori la despărţirea lor. În urma acestei poveşti de dragoste, au rezultat trei copiii frumoşi şi drăguţi: două fete, respectiv Lydia şi Natalie, şi un adolescent pe nume Christopher.

 Ruptura aceasta (divorţul) a deteriorat foarte mult şi relaţiile dintre tată şi copiii lui, tatăl simţindu-se neglijat şi nu iubit pe cât merită de către puşti. În urma ordinului judecătoresc, copiii au rămas cu mama, iar Daniel are dreptul să-i vadă o dată pe săptămână, marţea.

 Miranda, o fire repezită îi aducea mai mereu pe copii mai târziu decât ora prevăzută şi îi lua mai rapid, invocând multe motive stupide, dorindu-şi să îi lase cât mai puţin cu Daniel, tatăl lor.

 Aflând că Miranda caută o menajeră calmă, caldă şi serioasă, Daniel se costumează într-o doamnă blândă, dar cu o statură impresionantăăăăă: mâini mari şi cărnoase, picioare groase şi o înălţime foarte mare pentru o doamnă. Şi aşa s-a născut doamna Doubtfire, un tătic ce voia să petreacă mai mult timp cu copiii lui. Nu după mult timp, copiii şi-au dat seama că este tatăl lor costumat în doamna Doubtfire, reacţionând urât la început.

 Nepricepându-se la treabă, Daniel îi lasă pe copiii săi să facă curat şi menajul ,el ocupându-se în mare parte cu grădina şi cu lansarea replicilor tăioase şi acide adresate doamnei Hooper, vecina Mirandei, de tip: vezi că în curând o să ţi se umple grădina de pălămidă, etc.

 Cum minunea durează puţin timp, doamna Doubtfire este demascată, dar va afla Miranda că în spatele acestei măşti se află un părinte iubitor pe care dorul pentru copiii lui îl mistuie în fiecare zi? Îl va înţelege?  Îi va da dreptate sau îl va dispreţui şi mai mult? Răspunsurile sunt în carte.

  Anne Fine s-a născut pe 7 decembrie 1947. Este o scriitoare britanică faimoasă mai ales pentru textele dedicate copiilor, deși a scris și literatură pentru adulți.

Este autoarea a peste patruzeci de titluri pentru copii, două dintre acestea câștigătoare ale prestigioasei Medalii Carnegie. Pe lângă numeroasele premii obținute, Anne Fine a fost desemnată de două ori Autorul Anului la categoria Literatură pentru Copii. În 1998 s-a numărat printre cei cinci finaliști la premiul Hans Christian Andersen, iar în 2001 a fost desemnată câștigătoarea premiului Children's Laureate, decernat o dată la doi ani pentru întreaga activitate.

 Cu drag vă invit să citiţi "Doamna Doubtfire" şi vă aştept (cu acelaşi drag) părerile despre ea.

Mulţumesc mult, Libris pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Până data viitoare, numai bine! :)

Titlu: Doamna Doubtfire;
Autor: Anne Fine;
Categorie: Cărţi pentru adolescenţi;

Editura: ART.

Comentarii

Popular