Recenzie: "Astăzi este despre astăzi" de Mirela Retegan


 Scrise într-un stil viu, direct și lipsit de false menajamente, reflecţiile Mirelei Retegan sunt izvorul unei nepreţuite înţelepciuni de viaţă. Fascinante şi surprinzătoare, mărturisirile sale ne pun în faţă o adevărată oglindă, în care sufletele noastre se reflectă perfect.

Dacă citim cu atenţie, dacă alegem să urmăm în profunzime firul neprevăzut al gândurilor sale, ne vom regăsi mereu pe noi înşine, cu propriile noastre ezitări şi incertitudini, cu dorinţele şi cu aşteptările noastre, cu toate surprizele plăcute şi neplăcute pe care ni le rezervă viaţa.

Prietenoase și amuzante, dar atât de sincere, confesiunile sale despre copii, iubire şi credinţă, ca şi cele despre fericire, prieteni şi cotidian sunt semnul unui respect profund pentru viaţă şi pentru oameni. Învăţătura pe care aceste confesiuni o transmit este extraordinar de simplă: viaţa noastră e despre noi înşine şi nu trebuie să o lăsăm să ne scape printre degete.


 "Astăzi este despre astăzi" a fost o lectură puţin diferită faţă de ce citesc de obicei. Zona mea de confort este, bineînţeles, ficţiunea. Nu prea citesc cărţi de dezvoltare personală, dar "Astăzi este despre astăzi" m-a făcut să-i dau o şansă, pentru că mi-a plăcut mult de tot titlul. De asemenea, a fost pe gustul meu şi coperta, care este superbăăă.

 Mirela Retegan ne arată în această nouă carte cum e bine să ne comportăm cu cei mici, dar şi cum să depăşim, cum să reacţionăm sau să ocolim unele situaţii neplăcute. Sfaturile ei mi s-au părut bune de urmat şi cred că orice părinte ar trebui să citească această colecţie de cugetări ale Mirelei, mai ales pentru că a doua parte a cărţii se concentrează exact pe modul de a te purta cu copii.

 Am să încep prin a vă prezenta prima parte a cărţii, care se deschide aşa:

"...astăzi este despre ropotul vieţii, despre imaginea din oglindă, despre fantomele trecutului şi despre iubire"
  În această parte, autoarea Mirela Retegan se axează strict pe viaţa ei şi ne povesteşte nouă, cititorilor, o parte din evenimentele cele mai importante pe care le-a trăit ea. Această parte te ambiţionează şi te face să crezi că poţi şi tu să faci ceea ce îţi doreşti, că poţi şi tu să-ţi îndeplineşti visele, că poţi şi tu să nu asculţi de cei care te trag în jos.


"Astăzi este cea mai potrivită zi să faci tot ce ți-ai propus. Îmbracă-te cu ce-ți place, cumpără un lucrușor care să te facă să zâmbești, uită-te în jurul tău la oameni și bucură-te. Ai o zi întreagă să faci ce vrei tu."
  În cea de-a doua parte a cărţii, Mirela oferă un ghid despre cum e mai bine să-ţi creşti copilul, alternând poveţele cu nararea unor întâlniri cotidiene, care au loc între ea şi oameni. 

 Iată cum se deschide cea de-a doua parte:
"... astăzi e, mai ales, despre copii, dar şi despre părinţi"
 Câteva dintre cele mai frumoase sfaturi date de Mirela în această parte sunt: Cere-i voie copilului tău să vorbeşti în numele lui; dacă vrei un copil bun, fii un părinte bun; creşte-l să fugă spre tine, nu de la tine; cucereşte-ţi copilul, nu-l cotropi!; nu trebuie pedepsiţi copiii pentru greşelile oamenilor mari şi multe altele pe care vă las pe voi să le citiţi.

 "Astăzi este despre astăzi" este o carte perfectă pentru oamenii care n-au încredere în ei, care se tem de eşec, dar şi pentru noii părinţi, care nu ştiu cum să se comporte cu fii/fiicele lor.

 Eu personal am învăţat foarte mult lucruri din această scurtă carte şi v-o recomand cu mare drag! 

  Cartea o găsiţi aici, pe site-ul celor de la Târgul Cărţii, la un preţ mult mai mult decât tentant. De asemenea, găsiţi o gamă variată de cărţi noi şi vechi pe târgulcărţii.ro. Recomand cu drag această librărie şi anticariat, pentru că alături de preţurile mici, prezintă seriozitate şi încredere. Spor la cumpărături şi lecturi plăcute, dragilor!

Editura: Curtea Veche;
Număr pagini: 176;
An apariţie: 2017.


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Popular