Recenzie: "Neînţelegerea" de Irène Némirovsky


Yves Harteloup, un burghez scăpătat, întors de curând din Marele Război, se îndrăgostește de Denise Jessaint, soția unui industriaș bogat, într-o vacanță obținută cu mari sacrificii în Hendaye, paradisul pierdut al copilăriei sale. Însă, odată întorși la Paris, cei doi amanți descoperă că pasiunea, oricât de mistuitoare, nu e de ajuns atunci când se ciocnesc cele două lumi pe care războiul le-a separat iremediabil: cea a ultimilor romantici, încă sub pavăza averii lor și care-și mai permit luxul unor iubiri atotcuprinzătoare, și lumea celor dezvrăjiți, cărora cursul necruțător al istoriei le-a răpit deja tot.

  Irène Némirovsky (1903-1942) s-a născut la Kiev, în familia unui bancher din Ucraina. Şi-a petrecut copilăria la Sankt-Petersburg, dar familia sa a fugit din Imperiul Rus la începutul Revoluţiei, în 1917, stabilindu-se în cele din urmă la Paris, în 1919. A făcut studii de filologie la Sorbona şi a început să scrie la doar 18 ani.

 "Neînţelegerea" este un roman de dragoste minunat şi frumos scris. Mi-au plăcut foarte mult personajele alese şi locurile în care este plasată acţiunea. Coperta a fost pe gustul meu, inspirând aer de epocă şi de roman bine scris, necomercial, fără clişee.

Este cineva care încă nu a citit vreo carte scrisă de autoarea Irène Némirovsky? Atunci, neapărat trebuie să includeţi cel puţin un titlul de-al ei pe lista voastră scurtă de lecturi a lunii august. Sunt superbe cărţile ei, stilul fiind fluid, menţinând cititorul în mrejele romanelor până la finalul lecturii.

Irène Némirovsky mi-a demonstrat încă o dată că romanele ei merită citite. Înainte de a citit "Neînţelegerea", am citit cel mai în vogă, cel mai cunoscut şi apreciat roman al său, şi anume "Suita franceză". A fost o lectură excepţională, dar, pentru că a murit într-un lagăr nazist, scriitoarea nu l-a terminat. Chiar şi aşa, neterminat, este uimitor. Am vizionat şi ecranizarea "Suitei franceze" şi a fost una reuşită, v-o recomand. Cu ajutorul romanelor "Neînţelegerea" şi "Suita franceză" Irène Némirovsky a intrat în topul autorilor mei preferaţi. 

Dragostea este în lumina reflectoarelor în acest roman, poveste de iubire dintre Yves Harteloup şi Denise Jessaint demonstrând acest lucru.

 Yves Harteloup este un tânăr care se hotărăşte să petreacă o vacanţă bine meritată, strângând bani pentru ea, la Hendaye. Nu mai venise aici de 14 ani, iar peisajele mirifice, plaja şi nisipul fierbinte şi fin l-a făcut să se reîntoarcă în Hendaye.
 Aşa arată ţinutul unde a vrut Yves să-şi petreacă concediul

"Întins cât era de lung pe nisipul cald care îi scârţia sub picioarele goale, Yves închise ochii, stând cât putea de nemişcat, ca să se bucure cât mai deplin, cu pielea înfierbântată de soare, cu faţa îndreptată în sus, spre lumina intensă a cerului de august palid de căldură, de o senzaţie unică de bucurie tăcută, perfectă, aproape animalică."

   Pe plajă, o vede pe Denise Jessaint, o doamnă distinsă, tânără, frumoasă, ţinând de mână o fetiţă. Fetiţa îi aruncă, din greşeală, lui Yves cu nisip în cap, astfel Yves se ridică şi o vede pe frumoasa doamnă. Nu ştiu dacă a fost dragoste la prima vedere, dar parcă ceva s-a schimbat în interiorul lui Yves când a văzut-o de Denise.

 După câteva pagini, Yves recunoaşte un prieten de război în hotel şi acest prieten este soţul lui Denise, respectiv tatăl fetiţei. Yves este puţin surprins, dar acest aspect nu-l deranjează să filtreze cu tânăra femeie. 

 Uşor-uşor, relaţia dintre ei prinde contur şi pe zi ce trece se simt tot mai atraşi unul de altul, şi parcă şi destinul ţine cu ei, întrucât nu trecea zi în care să nu se întâlnească în hotel, pe terasă sau pe plajă.

 Într-o zi, Denise este nevoită să părăsească pentru câteva ore hotelul, iar grele frământări îl trec pe Yves: ce a făcut? cu cine este? a păţit ceva? a plecat definitiv? se va mai întoarce? peste câte zile? Disperat să afle răspunsurile la aceste întrebări şi la multe altele, Yves încearcă să se apropie mai mult de fiica lui Denise, care nu plecase cu ea, ci rămăsese la hotel, pentru a primi câteva din răspunsurile întrebărilor care-l măcinau. Fata nu ştia nici ea, sau nu voia să spună, unde şi pentru cât timp este plecată mama ei.

 Seara, deznădăjduit, Yves se retrage pe plajă. Spre încântarea lui, aude vocea lui Denise care-l strigă să intre în hotel pentru a nu răci. Această scurtă replică, dar puternică în însemnătate, îi schimbă complet seara lui Yves: din una tristă, în una minunată.

 Vara se termină, iar Yves şi Denise revin la Paris. Se sună între ei, organizează ieşiri, întâlniri împreună. Dar oare va rezista în timp relaţia lor? Va afla soţul lui Denise că-l înşală? 

 "Neînţelegerea" de  Irène Némirovsky este o alegere excelentă în materie de lectură pentru iubitorii cărţilor vechi, care nu tratează subiectele cu superficialite, ci totul se petrece lent, acţiunea "curgând" frumos. Recomand cu încredere această carte tuturor. Nu o să vă dezamăgească! 

 Cartea o găsiţi pe site-ul celor de la Târgul Cărţii la un preţ mult mai mult decât tentant. De asemenea, găsiţi o gamă variată de cărţi noi şi vechi pe târgulcărţii.ro. Recomand cu drag această librărie şi anticariat, pentru că alături de preţurile mici, prezintă seriozitate şi încredere. Spor la cumpărături şi lecturi plăcute, dragilor!

Comentarii

Popular