Recenzie: "Mici lucruri mărețe", de Jodi Picoult


Editura: TREI;
Număr de pagini: 656;
Anul apariţiei: 2017;
Categorie: Beletristică;
Traducător: Laura Karsch;
Titul orginal: Small Great Things;
Nota mea: 4 din 5 steluţe.

Ruth Jefferson este o asistentă medicală de culoare, cu peste douăzeci de ani de experiență. La intrarea într-o tură vrea să facă o verificare de rutină a stării unui nou-născut, însă imediat este anunțată că i s-a dat în grijă alt pacient. 
Părinții bebelușului sunt niște rasiști convinși, care luptă pentru supremația albilor și nu vor ca Ruth, care este afro-americancă, să le atingă copilul. 
Conducerea spitalului e de acord cu cererea lor, însă a doua zi bebelușul face un stop cardiac în timp ce Ruth este singură în secția de nou-născuți. 
Se va supune ordinelor sau va interveni? 

Cu empatie, inteligență și candoare, Jodi Picoult vorbește despre rasism, privilegii, prejudecăți, dreptate și compasiune – și nu oferă răspunsuri simple. „Mici lucruri mărețe” este o reușită extraordinară a unei autoare aflate la apogeul carierei sale.

 Deși mi-am propus să nu mai citesc cărți groase, mai mari de 400 de pagini, întrucât am foarte mult de lucru pentru liceu, prietenii mei de pe Goodreads au reușit să mă ispitească cu acest titlu și am comis-o. 

 Nu regret, pentru că mi-am petrecut câteva ore în compania personajelor unice, create de priceputa scriitoare Jodi Picoult. Așadar, mulțumesc, Roxana, mulțumesc, Iustina! Merg pe mâna voastră și altădată. 

 Cartea este structurată pe trei fire/planuri narative, urmărind vieţile lui Ruth, Turk şi Kennedy. Acest aspect mi-a plăcut, căci am putut privi situaţiile prin ochii celor trei personaje. Romanul este narat la persoana a I-a singular, neavând un narator omniscient, omniprezent şi omnipotent.

 Ruth Jefferson este o asistentă medicală afro-americană, care lucrează de peste 20 de ani într-o clinică, fiind specializată în obstetrică. De-a lungul anilor, a asistat la zeci de naşteri sau cezariene. Este apreciată de colegii ei şi face o muncă de nota 10. Viaţa ei se schimbă în momentul în care primeşte o pacientă al cărei soţ susţine supremaţia albă şi nu “înghite” persoanele de culoare. La vederea lui Ruth, Turk, soţul femeii, cere să fie chemată şefa secţiei şi cere în mod expres ca bebeluşul să nu fie îngrijit de o persoană de culoare: “Acest pacient nu va fi îngrijit de personal medical afro-american.” Într-o dimineaţă, Ruth este singura asistentă din secţia de nou-născuţi, iar micuţul copil al tatălui rasist face un stop cardiac. Gândindu-se la menţiunea de pe dosar, asistenta nu ştie ce să facă: să acorde îngrijiri medicale bebeluşului sau să nu se atingă de el, până ce nu vin ceilalţi? Într-un final, copilaşul moare şi Ruth Jefferson este dată în judecată de Turk. I se oferă o avocată din oficiu, Kennedy, care se ocupă de caz într-un mod responsabil. Va reuşi Kennedy să păstreze libertatea clientei sale? Cum se termină romanul?

 Nu vă speriaţi de dimensiunile romanului. Cu toate că este un volum “monumental”, se citeşte uşor. V-am recomandat multe cărţi până astăzi, dar “Mici lucruri măreţe” chiar trebuie să fie citită de cât mai multe persoane. Temele abordate ne deschid ochii larg şi ne ajută să distrugem preconcepţiile. Pe scurt, acest roman este un must-read!

 Jodi Picoult este o autoare americană de mare succes. A scris douăzeci și trei de romane, dintre care ultimele opt au intrat direct în lista de bestselleruri a publicației New York Times.

Cartea poate fi achiziţionată de pe Libris.ro.
Comentarii

 1. Felicitari pentru recenzie, imi doresc si eu sa citesc aceasta carte!

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu am citit nimic scris de aceasta autoare, deși este una dintre autorii despre care, cel puțin important ultima vreme, aud tot mai des.
  Încă nu știu dacă pot sa mă bag la un roman de mai mult de 300 de pagini, dar asta momentan, clasa 11a este nasoala și vreau sa mă concentrez mai mult pe simulările ce bat la ușă.
  Dar mulțumesc pentru recomandare, am trecut-o pe lista pentru vacanta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Încă nu am citit nici o carte a autoarei, deși aceasta mă cam tentează. Mulțumesc frumos pentru recomandare. Îmi place recenzia, felicitări!

  RăspundețiȘtergere
 4. Minunat ai prezentat acest roman, felicitări! Abia aștept să îl citesc și eu.

  RăspundețiȘtergere
 5. O am in wishlist si m-ai convins sa o pun in urmatoarea comanda.
  Am citit scrise de ea O viata de rezerva si Pactul.
  Mi-au placut amandoua 😉.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Popular